Toni Greblă a fost revocat de la conducerea AEP

Date:

Distribuie

Hotărârea Parlamentului privind revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial, consfințind astfel înlăturarea sa din funcție.

Până la desemnarea unui nou președinte, conducerea instituției va fi asigurată de vicepreședintele AEP, Zsombor Vajda, care va prelua atribuțiile temporar.

Decizia a fost luată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu un vot semnificativ: 267 de parlamentari au susținut revocarea, 56 s-au opus, iar 71 s-au abținut.

Publicarea în Monitorul Oficial marchează ultimul pas procedural, deschizând calea pentru numirea unui nou președinte al AEP, informeaza agerpres.ro

Toni Greblă este un jurist și politician român cu o carieră vastă în administrația publică, justiție și politică. De-a lungul anilor, a ocupat funcții importante în stat, printre care senator, judecător la Curtea Constituțională, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Cu un trecut politic marcat de controverse, Greblă rămâne o figură influentă în structurile de putere din România.

Născut la 30 decembrie 1953, în Sadova, județul Dolj, Toni Greblă a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1978. După finalizarea studiilor, a activat ca jurist și a intrat în politică imediat după Revoluția din 1989, devenind președintele Consiliului Județean al Frontului Salvării Naționale Gorj.

În 1990, a fost numit prefect al județului Gorj, iar între 1993 și 1997 a ocupat funcția de prim-secretar la Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU și alte organizații internaționale din Geneva.

După această experiență internațională, Greblă s-a întors în România, iar în perioada 2000-2003, a fost din nou prefect de Gorj. În 2008, a fost ales senator PSD, poziție pe care a deținut-o până în 2013, fiind și președintele Comisiei juridice din Senat.

În 2013, Toni Greblă a fost numit judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), însă mandatul său a fost întrerupt în 2015, când a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acuzațiile vizau fapte de trafic de influență, susținându-se că Greblă ar fi favorizat anumite firme private. După un proces lung, a fost achitat de instanță.

După episodul de la CCR, Greblă a revenit în structurile statului, fiind numit în 2018 secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. În mai 2022, a fost desemnat prefect al Capitalei, iar în martie 2023, a preluat funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), instituție-cheie în organizarea alegerilor din România.

De-a lungul carierei sale, Toni Greblă a fost implicat în diverse controverse și a fost perceput drept un personaj influent în culisele politicii românești. Deși a fost achitat de acuzațiile de corupție, numirea sa la AEP a fost criticată de opoziție, care a considerat că o persoană cu un trecut politic ar trebui să stea departe de organizarea alegerilor, informează Wikipedia.org


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365