Bătălia pentru Pădurea Băneasa: Romsilva și autoritățile, acuzate că sacrifică natura pentru interese imobiliare

Date:

Distribuie

Zeci de organizații civice au lansat acuzații grave la adresa autorităților și a Romsilva, cerând oprirea imediată a demersurilor pentru deschiderea drumurilor forestiere din Pădurea Băneasa circulației auto. Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Mediului, Primăriei Capitalei și conducerii Romsilva, activiștii avertizează asupra pericolelor grave pe care le presupune această măsură.

ONG-urile trag un semnal de alarmă: pădurea este în pericol

Printre semnatarii scrisorii se numără Asociația Parcul Natural Văcărești, Greenpeace România, Fundația Eco-Civica, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” și Fundația Comunitară București. Aceștia au cerut intervenția urgentă a primarului general Nicușor Dan, a primarului Sectorului 1, George Tuță, a ministrului Mediului, Mircea Fechet, și a directorului Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu.

Organizațiile civice acuză Romsilva și dezvoltatorii imobiliari din Cartierul Greenfield că încearcă să permită circulația auto pe drumurile forestiere din Pădurea Băneasa, ceea ce ar reprezenta un precedent periculos pentru protecția pădurilor urbane din România.

Un plan ascuns pentru deschiderea circulației auto?

Proiectul de deschidere a drumurilor forestiere a fost ținut secret până recent, iar anunțul oficial privind noua cale de acces a fost făcut public în martie 2025. Potrivit scrisorii deschise, dezvoltatorii imobiliari ar fi negociat în secret cu Romsilva pentru a permite accesul mașinilor pe un drum forestier privat care traversează Pădurea Băneasa. ONG-urile susțin că drumul a fost deja reabilitat, lărgit și pietruit, iar în pădure au fost montate indicatoare rutiere.

„Este vorba despre o înțelegere ținută secretă și negată până în ultimul moment, între Romsilva și o entitate din Cartierul Greenfield, care încearcă să creeze un precedent periculos ce ar putea duce la distrugerea pădurii”, se arată în scrisoare.

Ce se va întâmpla cu Pădurea Băneasa?

Organizațiile civice avertizează că deschiderea drumurilor forestiere pentru circulația mașinilor va avea consecințe grave:

Distrugerea habitatului natural. Pădurea Băneasa adăpostește peste 115 specii de nevertebrate, 49 de specii de păsări și 19 specii de mamifere, dintre care multe sunt protejate prin lege.

Creșterea poluării, dacă accesul auto este permis, pădurea va deveni un coridor de trafic, iar poluarea fonică și chimică va afecta fauna și flora și legalizarea unei practici ilegale – Conform Codului Silvic și Legii 50/1991, drumurile forestiere nu pot fi utilizate pentru circulație publică, iar construcțiile din zonele urbane trebuie să aibă acces la drumuri publice existente, nu să creeze noi căi de acces prin păduri.

Autoritățile, acuzate că cedează presiunilor dezvoltatorilor imobiliari

ONG-urile subliniază că dezvoltatorul imobiliar din Greenfield încearcă să obțină drumuri prin pădure încă din anii 2005-2007 și că a pierdut în trecut mai multe procese pe această temă.

„Există un grup de presiune format din dezvoltatori și alte entități care vor să transforme pădurea într-un spațiu accesibil pentru mașini. Nu excludem posibilitatea ca aceste acțiuni să fie ilegale și să reprezinte o încălcare a Codului Silvic”, au transmis semnatarii scrisorii.

Organizațiile civice cer: anularea oricăror înțelegeri între Romsilva și dezvoltatorii imobiliari, oprirea definitivă a circulației auto pe drumurile forestiere din Pădurea Băneasa, desemnarea pădurii ca arie naturală protejată de interes local, anchete pentru verificarea legalității acestui demers și oromisiuni de protecție, informează Agerpres.ro

În urmă cu un an, primarul Sectorului 1, George Tuță, anunța un proiect ambițios prin care Pădurea Băneasa urma să fie protejată și transformată într-un parc natural, menținându-i habitatul intact.

„Vrem să păstrăm intact habitatul natural din rămășițele Codrilor Vlăsiei. Pădurea Băneasa va deveni un parc pentru iubitorii de natură, un loc în care flora și fauna vor fi protejate”, declara edilul în 2024.

Primăria Sectorului 1, împreună cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Primăria Municipiului București și Asociația Parcul Natural Văcărești, au promis că pădurea va fi protejată și că nu va deveni o zonă tranzitată de mașini.

George Tuță a menționat că fostul Parc Casa Albă (acum Jersey City) urma să fie reproiectat ca un model pentru viitoarele amenajări ecologice.

„Avem câteva obiective clare: menținerea intactă a habitatului natural, protejarea florei și faunei în beneficiul naturii și al iubitorilor acesteia. Aceasta este singura zonă de pădure primară din București”, spunea edilul la acel moment.

În ciuda acestor declarații, înțelegerea secretă dintre Romsilva și dezvoltatorii imobiliari ridică întrebări serioase despre angajamentul autorităților de a proteja mediul.

Societatea civilă a anunțat că va continua presiunile și chiar va apela la acțiuni în instanță dacă autoritățile nu vor stopa accesul auto pe drumurile forestiere. Bucureștenii sunt îndemnați să susțină demersul ONG-urilor pentru protejarea pădurii.

Dacă aceste inițiative nu vor avea efect, Pădurea Băneasa riscă să devină un nou „caz Herăstrău”, unde spațiile verzi sunt treptat eliminate în favoarea intereselor economice ale dezvoltatorilor imobiliari, au mai spus reprezentanții societății civile.

Foto credit: Facebook /Asociația Parcul Natural Văcărești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365