Zeci de medici, asistente și personal auxiliar din spitalele din Sibiu riscă să fie dați afară în urma aplicării unei ordonanțe de urgență care elimină din funcții angajații aflați la vârsta pensionării.
Ordonanța de urgență modifică regulile privind pensionarea personalului medical, obligând spitalele să scoată la concurs posturile celor care își vor înceta activitatea, informează oradeSibiu.ro
Dacă legea ar fi intrat imediat în vigoare, 58 de angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJUS) ar fi trebuit să plece, inclusiv 10 medici și 20 de asistente medicale.
„În total, 58 de angajați ai SCJUS ar urma să plece până la finalul anului. Este vorba despre 10 medici, 20 de asistente, restul fiind personal auxiliar și personal TESA. Cea mai afectată secție ar fi Oncologia, unde trebuie să plece 2 din 6 medici disponibili. Gărzile nu vor fi afectate”, a declarat Cristina Bălău, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Sibiu.
Situația afectează în principal Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, dar și alte spitale din județ: Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu va pierde un medic pediatru și Spitalul Municipal Mediaș va pierde un medic radiolog.
Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 225/13.03.2025, însă aplicarea ei a fost prorogată până la 31 decembrie 2025
Dacă ar fi intrat în vigoare imediat, spitalele ar fi fost forțate să concedieze zeci de angajați.
Noua reglementare prevede că spitalele trebuie să scoată la concurs posturile care urmează să fie vacantate prin pensionare, înainte ca persoanele respective să își încheie activitatea.
Aplicarea imediată a ordonanței ar fi dus la o criză gravă de personal în sistemul sanitar, afectând în special Spitalul Județean Sibiu, unde sunt necesari urgent medici și asistente pentru specialități critice.
Printre personalul afectat se numără: 10 medici (din specialități precum Oncologie, Alergologie, Neurochirurgie, Urologie, Dermatovenerologie, Medicină sportivă, Stomatologie generală și Anatomie patologică), 20 de asistente medicale, 2 profesori de cultură fizică medicală, 8 infirmiere, 4 îngrijitoare, 1 brancardier, 8 muncitori și 5 angajați TESA.
Măsuri pentru gestionarea situației
Noua ordonanță, OUG 12/2025, oferă posibilitatea de a gestiona plecările treptat, până la finalul anului.
Astfel, spitalele pot organiza concursuri pentru înlocuirea personalului pensionat, fără a întrerupe brusc activitatea secțiilor și pentru a evita un deficit de personal.
Pentru că aplicarea imediată a ordonanței ar fi afectat grav activitatea medicală, mai ales în specialitățile critice, precum Oncologia.