Justiția redeschide ancheta privind intervenția autorităților după incendiul din Colectiv
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis marți reluarea anchetei în dosarul Colectiv 2, retrimițând cauza la Parchetul General pentru continuarea cercetărilor. Hotărârea instanței vine după ce mai multe familii ale victimelor au contestat clasarea dosarului, dispusă de procurori în iunie 2024.
‘Admite plângerile formulate de petenții Nicodemus Marvin, Ștefan Mihaela, Ștefan Cariolan, Ștefan Andrei Florian, Chelba Irina și Geambașu Ruxandra împotriva ordonanței din data de 4 iunie 2024 emisă în dosarul nr. 184/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, menținută prin ordonanța nr. 166/II/2/2024 din data de 4 septembrie 2024 a procurorului șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și prin ordonanțele nr. 194/II/2/2024 și nr. 195/II/2/2024 emise la data de 22 octombrie 2024 de procurorul șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Desființează soluția atacată și trimite cauza în vederea continuării urmării penale. Definitivă’, se arată în decizia Instanței supreme.
Judecătorii au admis plângerile formulate de mai mulți părinți și supraviețuitori ai tragediei, care au reclamat modul în care au acționat autoritățile după incendiul din 30 octombrie 2015.
“Nu putem lăsa acest caz fără răspunsuri clare. Vrem adevărul despre ce s-a întâmplat cu cei care au murit în spitale și despre cei care nu au fost transferați la timp în străinătate,” a declarat Nicodemus Marvin, unul dintre petenți.
În baza acestei decizii, Parchetul General este obligat să continue urmărirea penală cu privire la gestionarea crizei medicale post-tragedie, inclusiv posibilele infecții nosocomiale și întârzierile în transportarea răniților în afara țării.
În plângerile depuse, părinții victimelor și supraviețuitorii au acuzat mai mulți oficiali de la acea vreme, inclusiv pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și pe fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
În noiembrie 2015, la câteva zile după tragedie, Bănicioiu declara public:
“Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația.”
Ulterior, însă, mai mulți răniți au decedat în spitale din cauza arsurilor complicate de infecții, iar rudele victimelor au cerut explicații despre refuzul de a accepta ajutor internațional.
În 2016, părinții victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, solicitând tragerea la răspundere a oficialilor responsabili de intervenția defectuoasă. Anchetatorii au deschis un dosar in rem, cercetând faptele, dar fără a pune sub acuzare persoane.
În iunie 2024, Parchetul General a decis clasarea cauzei, considerând că nu există suficiente probe pentru a continua urmărirea penală. Familia victimelor a contestat decizia, iar ICCJ le-a dat dreptate, cerând reluarea anchetei.
“Este un prim pas spre dreptate. Nu vrem răzbunare, vrem să știm adevărul și să evităm ca astfel de tragedii să se repete,” a declarat Ruxandra Geambașu, una dintre petente.
Parchetul General trebuie acum să reia investigațiile privind acțiunile autorităților din noaptea incendiului și zilele următoare, modul în care au fost tratați pacienții în spitalele din România și deciziile privind transferul în străinătate.
Tragedia din clubul Colectiv a provocat moartea a 65 de persoane și rănirea a sute de oameni. Dosarul principal al incendiului s-a încheiat cu condamnări și despăgubiri pentru victime, dar ancheta privind tratamentul medical post-incendiu a rămas controversată.