Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost achitat miercuri de Curtea de Apel București în dosarul în care era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Instanța a constatat prescrierea faptelor, iar decizia este definitivă.
Achitat pentru abuz în serviciu și spălare de bani, prescris pentru luare de mită
După aproape zece ani de procese, Marian Vanghelie a scăpat de condamnarea de 11 ani și 8 luni de închisoare, pe care o primise la instanța de fond.
„În baza art. 396 alin. 5 Cpp, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cpp, achită pe inculpatul Vanghelie Marian Daniel pentru infracțiunea de abuz în serviciu. În baza art. 396 alin. (1) și (6) Cpp, încetează procesul penal pentru infracțiunea de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în hotărârea instanței.
Decizia a fost luată în conformitate cu hotărârile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2022, care au dus la închiderea a peste 10.000 de dosare penale prin aplicarea retroactivă a termenului de prescripție.
Un dosar de corupție întins pe un deceniu
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015, sub acuzația că ar fi primit 30 de milioane de euro mită pentru atribuirea de contracte publice în Sectorul 5.
Conform procurorilor, în perioada 2006 – 2014, în calitate de primar, Vanghelie a solicitat și primit comisioane de 20% din valoarea contractelor de achiziții publice, semnate cu firme controlate de omul de afaceri Marin Dumitru. În total, contractele vizate ar fi fost în valoare de 738 de milioane de lei, iar prejudiciul adus bugetului Sectorului 5 s-ar ridica la 295 de milioane de lei.
DNA a susținut că mita a fost primită sub diverse forme: bani lichizi livrați direct lui Vanghelie, contracte fictive derulate prin firme controlate de acesta, transferul unor vile și proprietăți către persoane apropiate lui Vanghelie, achitarea cheltuielilor de campanie și sponsorizarea evenimentelor publice organizate de Primărie și oferirea de bunuri de lux, precum ceasuri scumpe.
Pentru ca faptele de corupție să nu fie depistate, o parte din bani ar fi fost supusă unor operațiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive derulate de Vanghelie și apropiații săi.
Ceilalți inculpați din dosar au scăpat de condamnări
Curtea de Apel București a anulat și condamnările celorlalți inculpați din dosar: Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie a scăpat de o pedeapsă de 8 ani de închisoare, omul de afaceri Marin Dumitru a fost achitat, după ce fusese condamnat la 4 ani cu executare și Sorin Ștefan Ciocan a fost achitat, după ce primise 3 ani cu suspendare.
Instanța a dispus confiscarea a 13.731.094 lei de la Marian Vanghelie și a respins acțiunea civilă formulată de Primăria Sectorului 5.
Cum a scăpat Vanghelie de condamnare
Decizia Curții de Apel București se bazează pe hotărârile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți, care au redefinit calculul termenului de prescripție.
Inițial, în mai 2022, Curtea Constituțională a decis că întreruperea prescripției nu este valabilă în dosarele penale din 2018 încoace, ceea ce a dus la prescrierea automată a mii de cazuri. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a extins aplicarea deciziei până în 2014.
Mai mult, în cazul faptelor de corupție, termenul de prescripție curge nu de la data primirii mitei, ci de la data pretinderii acesteia, ceea ce a făcut ca multe infracțiuni să fie considerate prescrise.
Această decizie a dus la închiderea unui val de dosare de mare corupție, inclusiv cel al lui Marian Vanghelie.
Un final controversat pentru un dosar de mare corupție
După zece ani de procese și după ce prin dosar au trecut 10 judecători, Marian Vanghelie scapă definitiv de condamnare, iar prejudiciul uriaș estimat de procurori rămâne nerecuperat, cu excepția sumei confiscate de aproximativ 13,7 milioane de lei.
Decizia Curții de Apel București este definitivă și nu mai poate fi contestată.
Foto credit: Facebook/ Marian Vaghelie.