Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al optulea an consecutiv, conform World Happiness Report, publicat joi cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii.
România s-a clasat pe locul 35, în scădere față de anul trecut, când ocupa poziția 32
„Finlandezii au raportat un scor mediu al satisfacției de 7,736 din 10, în timp ce la coada clasamentului, Afganistanul a obținut un punctaj de doar 1,364”, arată raportul realizat de Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre și Sustainable Development Solutions Network.
La fel ca în anii anteriori, țările nordice domină topul: Danemarca, Islanda și Suedia ocupă pozițiile următoare, iar Norvegia este pe locul 7. Costa Rica și Mexic au intrat pentru prima dată în top 10, în timp ce SUA au coborât pe locul 24, cea mai slabă clasare de până acum.
Ce face oamenii mai fericiți
„Datele arată că oamenii sunt mai fericiți atunci când trăiesc într-o societate unde se pot baza pe ceilalți”, a declarat economistul John Helliwell, editor-fondator al raportului. El a subliniat un detaliu inedit: „În țările unde oamenii cred că portofelul pierdut le va fi returnat, nivelul de fericire este mai mare”.
„Fericirea își are originea în încredere, bunătate și conexiuni sociale”, a adăugat Jeffrey Sachs, coeditor al raportului. „Depinde de noi să transformăm aceste valori în acțiuni concrete, pentru a promova pacea și civismul în comunități”.
„A lua masa cu alți oameni influențează direct starea de bine”, a explicat Lara Aknin, profesor de psihologie socială la Universitatea Simon Fraser. „Oamenii au nevoie de relații sociale pozitive, iar investiția în astfel de conexiuni crește nivelul de fericire”.
Clasamentul complet cuprinde 147 de țări, iar autorii raportului îndeamnă la investiții în coeziunea socială și încrederea reciprocă, ca factori esențiali ai bunăstării.
Foto credit: Freepick.com