Bugetul Capitalei pentru 2025, adoptat: 11 miliarde de lei pentru investiții, servicii publice și exproprieri

Date:

Distribuie

Consiliul General al Municipiului București a aprobat joi seară bugetul Capitalei pentru anul 2025. Proiectul a fost votat cu 38 de voturi favorabile, după mai multe negocieri între primarul Nicușor Dan și grupurile politice din Consiliu. Bugetul general se ridică la 11 miliarde de lei și acoperă cheltuieli pentru infrastructură, locuințe sociale, protecție socială, educație și cultură.

Primarul general a introdus în proiectul de buget mai multe amendamente, între care cel privind continuarea lucrărilor la blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea.

S-au propus 64 de milioane de lei credite bugetare și 89 de milioane în credite de angajament. De asemenea, bugetul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București a fost majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău.

Un alt amendament important, susținut de consilierii AUR, a adus o majorare de 5,8 milioane de lei pentru investiții în infrastructura rutieră, în special pentru consolidarea pasajelor Lujerului, Bucur Obor și a Podului Băneasa.

Tot AUR a propus alocarea a 4 milioane de lei pentru elaborarea documentației necesare exproprierii unei suprafețe de 12 hectare din Parcul IOR, în vederea transformării acesteia în parc public.

Amendamentul comun depus de PNL, PSD și PUSL prevede 10 milioane de lei pentru procedura de expropriere a terenurilor destinate extinderii Parcului Tudor Arghezi și construirii unei grădinițe și a unei creșe pentru Școala Gimnazială nr. 194.

Aceleași grupuri au susținut și majorarea bugetelor mai multor instituții și servicii publice, printre care Direcția Generală de Asistență Socială, Administrația Străzilor, Administrația Spitalelor, Palatele Brâncovenești, ALPAB, Clubul Sportiv Municipal, ARCUB, Proedus, Creart, Biblioteca Metropolitană, precum și mai multe teatre din subordinea Primăriei.

Grupul REPER a reușit să crească cu 20 de milioane de lei suma destinată bugetării participative

Bugetul nu a fost lipsit de controverse. Consilierul USR Dragoș Radu a criticat alocările pentru companiile municipale și a numit bugetul „ciopârțit și împărțit la prieteni”.

Acesta a contestat în special majorarea de capital pentru Compania Eco Igienizare, pe care a descris-o drept o structură ineficientă și lipsită de utilitate publică.

Cătălin Teniță, consilier REPER, a spus că este un buget de avarie, necesar pentru evitarea blocării plăților către salariați și furnizori. A precizat că lipsesc câteva miliarde de lei față de necesar și că acest lucru se va simți în viața de zi cu zi a bucureștenilor.

Ovidiu Zară, consilier AUR, a atras atenția asupra întârzierilor în plata drepturilor financiare pentru persoanele cu dizabilități.

Răzvan Nițu, reprezentantul PUSL, a justificat suplimentarea fondurilor pentru Eco Igienizare, afirmând că societatea a prestat servicii de calitate la prețuri corecte și are nevoie de utilaje noi.

Viceprimarul PSD Adrian Vigheciu a explicat că proiectul inițial de buget a fost îmbunătățit cu propuneri ale social-democraților, inclusiv creșterea stimulentului pentru persoanele cu dizabilități, finanțarea Băncii de alimente și reluarea lucrărilor la locuințele sociale din Prelungirea Ghencea.

Bugetul general centralizat al Capitalei pentru 2025 prevede venituri totale de 11 miliarde de lei. Veniturile bugetului local se ridică la 7,318 miliarde.

Instituțiile publice finanțate din venituri proprii și subvenții vor beneficia de 923 de milioane de lei, iar cele finanțate integral din venituri proprii de până la 3,2 miliarde.

Adoptarea bugetului permite continuarea proiectelor prioritare și evitarea unui blocaj administrativ, în contextul în care mai multe servicii publice riscă să fie afectate de lipsa fondurilor în absența unei decizii bugetare clare.

Foto credit: Linkedin/ Primăria Capitalei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365