Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1, este la un pas de o nouă plângere penală care urmează să fie depusă la DNA. Motivul: semnarea unui contract cu o casă de avocatură, în valoare de 820.000 de lei, fără acordul Consiliului Local. Plângerea va fi depusă de foști funcționari ai primăriei, care acuză că semnătura a fost pusă „în nume personal”, încălcând procedurile legale.
Contractul a fost încheiat în urmă cu trei ani cu casa de avocatură Mușat și Asociații, firmă care îl reprezintă și pe fostul președinte Klaus Iohannis. Avocații urmau să apere Primăria Sectorului 1 într-un litigiu cu o companie de salubritate. Potrivit surselor Gândul, acordul nu a fost supus votului Consiliului Local, așa cum cere legea administrației publice, informează gândul.ro
Curtea de Conturi și Corpul de Control al actualului primar, George Tuță, s-au autosesizat. Sursele citate susțin că administrația a încălcat termenii contractuali, motiv pentru care Mușat și Asociații au dat primăria în judecată și au obținut executarea silită. În urma deciziei, 19 autoturisme ale instituției au fost puse sub sechestru, inclusiv un BMW electric folosit de fostul edil.
O situație controversată s-a petrecut chiar în ziua în care George Tuță a depus jurământul de primar, în toamna anului 2024. La doar două ore după ce și-a început mandatul, un ordin de plată de 800.000 de lei a fost semnat în favoarea casei de avocatură. Potrivit martorilor, ordinul ar fi fost avizat de fosta directoare de cabinet a lui Armand, în baza unei declarații scrise și a unui acord telefonic oferit de fostul primar, deși nu mai deținea mandatul oficial.
Juriști consultați de Gândul explică faptul că un primar nu poate semna contracte de reprezentare juridică fără acordul explicit al Consiliului Local. Deși pentru un contract anterior, cu o altă firmă de avocatură, a fost obținut un vot al consilierilor, în cazul Mușat & Asociații, documentul lipsește.
„Foarte probabil s-a considerat că vechea hotărâre era suficientă. Rămâne de văzut dacă judecătorii vor considera acest lucru legal,” au precizat surse din administrație.
Aceasta nu este prima plângere care o vizează pe Clotilde Armand. În toamna anului trecut, Dan Milea, fost consilier personal al viceprimarului Sectorului 1, a depus o sesizare la DNA, acuzând-o de abuz în serviciu și fapte de corupție. Dosarul se află acum în lucru la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție.
Problemele juridice ale fostului edil nu se opresc aici. În decembrie 2024, Armand a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care a stabilit că s-a aflat în stare de incompatibilitate. Instanța supremă a confirmat raportul ANI, iar Clotilde Armand a pierdut mandatul de senator. În noiembrie 2022, ANI arăta că edilul s-a numit singură manager într-un proiect cu fonduri europene gestionat de Primăria Sectorului 1, deși ocupa funcția de primar.
În prezent, foști funcționari ai primăriei lucrează la finalizarea plângerii penale care va fi depusă la DNA în zilele următoare. Aceștia spun că vor solicita și recuperarea prejudiciului adus bugetului public.
Foto credit: Facebook/Clotilde Armand