Festivalul Piraților începe la Sulina: muzică, tradiții și vot în inima Deltei Dunării

Date:

Distribuie

SULINA, orașul aflat la capătul estic al României devine, începând de joi, 15 mai, gazda celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Piraților, un eveniment muzical și cultural care s-a transformat într-o veritabilă marcă a Deltei Dunării. Până pe 18 mai, Sulina va vibra sub acorduri de rock, folk, jazz și world music, dar și sub spiritul boem și libertin al unui festival unic în peisajul românesc.

Gelu Tușu, organizatorul principal al evenimentului, a anunțat o ediție complexă, menită nu doar să ofere divertisment de calitate, ci și să promoveze valorile și istoria locală. “Am gândit programul pentru toate gusturile. De la muzică live și gastronomie tradițională, până la momente de reflecție și istorie Festivalul Piraților este o experiență completă”, a transmis acesta.

Scena festivalului va găzdui nume sonore ale muzicii românești și internaționale: Gipsy Kings, Loredana, Vița de Vie, Mihai Mărgineanu, Cargo, Lupii lui Calancea, Proconsul, Mahala Rai Banda, Jurjak, Ana Coman, Corina Sîrghi & Toma Dimitriu Group, ZMEI3 și White Mahala. Timp de patru zile, Sulina va deveni un punct fierbinte pe harta muzicală a țării.

Un moment special este programat sâmbătă, când va avea loc un inedit „parastas-dansant” în Cimitirul Maritim din oraș, în memoria lui Gheorghios Kontoguris considerat singurul pirat cunoscut care a activat pe teritoriul actualei Românii. Evenimentul, gândit ca un omagiu cu tentă artistică și simbolică, va îmbina muzica live cu elemente de teatru și ritual.

Într-un gest inedit, dar bine primit de comunitate, organizatorii au anunțat că duminică, 18 mai, participanții vor putea vota în secția special amenajată în incinta Liceului Teoretic „Jean Bart”. Inițiativa vine să asigure dreptul la vot celor care aleg să rămână în Sulina pe durata festivalului, în contextul alegerilor locale și europarlamentare.

Pe lângă partea muzicală, festivalul promite o explozie de arome și culoare. Grătarele vor sfârâi la foc mic în zonele de picnic, unde se vor servi preparate tradiționale din pește, dar și reinterpretări moderne ale bucătăriei locale. Atmosfera va fi completată de ateliere de creație, expoziții de fotografie, demonstrații meșteșugărești și dansuri inspirate din folclorul multicultural al Deltei.

Evenimentul atrage anual mii de turiști din toată țara, dar și din străinătate, contribuind tot mai mult la revigorarea turistică și culturală a zonei. Cu accesul dificil al orașului doar pe apă Festivalul Piraților transformă izolarea într-un atu: o evadare autentică într-un spațiu încărcat de legendă, unde prezentul și trecutul dansează împreună pe ritmuri moderne, informează Agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365