De numele Catincăi Maria Nistor se leagă mai multe scandaluri. După ce a dus cultura la un alt nivel pe plaiuri londoneze, șefa Institutului Cultural Român de la Londra, Catinca Nistor, a primit ceea ce merita, adică a fost demisă.
Mandatul său rămâne în istorie după ce a îmbinat acordurile violoncelului cu ritmuri de manele, o compilație marca PSD, căci domnișoara în cauză, cu o ne-vastă experiență în domneniul diplomatic a fost numită de cel mai mare partid din România la șefia Institutului Cultural Român, la Londra, în aprilie 2022.
Pe 1 martie a fost organizat un spectacol, unde doamna Nistor a confundat scena festivalului „Steaua fără nume“ sau „Mamaia” cu scena improvizată, susținând ea însăși un recital sau un moment artistic, pentru că nimeni din cei prezenți nu au înțeles ce a dorit să facă.
Românii din UK au participat la evenimentul intitulat „Spring Awakening – Dazzling Cello Recital by Andrei Cavassi”. Printre operele clasice interpretate de vilonistul Andrei Cavassi și semnate de J.S. Bach, Béla Bartók, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, melodii din coloana sonoră a unor filme cunoscute, ale unor trupe celebre, șefa ICR Londra, a vrut cu tot dinadinsul să se afirme. Spectacolul a continuat de la acordurile melodiilor trupei rock, Aerosmith la Mocirița cu trifoi într-o interpretare live a doamnei director greu de suportat pentru simțul auditiv al auditoriului.
Si ca la orice spectacol finalul a fost apoteotic, încheindu-se tot în acordurile vioncelistului Andrei Cavassi dar de data asta interpretând „De ce mă minți”. O manea, da, o manea, ați citit bine, o manea by Liviu Guță.
Pentru un asemenea post, de o așa anvergură, Catinca Nistor, a refuzat o locuință oferită de stat în capitala Regatului Unit, și s-a descurcat cum a putut mai bine, adică a închiriat cu 6.500 de lire sterline pe lună un apartament, demn de prețul chiriei. Costurile fiind suportate de statul român, pentru șefa Catinca Maria Nistor.
Pe 9 martie, preşedintele ICR, Liviu Jicman, a anunţat că a cerut revocarea din funcţie a Catincăi Nistor iar astăzi, comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au acordat, în unanimitate, aviz favorabil acestei propuneri.
Roxana Florea