Ciolacu: Fonduri suplimentare pentru armament, dar doar pentru industria românească de apărare

Date:

Distribuie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament, însă cu condiția ca banii să fie direcționați exclusiv către fabricile din industria românească de apărare. Declarația vine în contextul Planului Rearm Europe, propus de Comisia Europeană, care prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare fără ca acestea să fie incluse în deficitul bugetar.

“Comisia Europeană dă dreptate României. Cheltuielile de apărare nu vor fi incluse în calculul deficitului bugetar! Voi răspunde la scrisoarea președintelui Comisiei Europene privind Planul Rearm Europe că sunt de acord să alocăm suplimentar fonduri pentru armament, cu condiția ca banii să ajungă exclusiv la fabrici din industria românească de apărare. Așa putem să angajăm oameni în plus și să producem în trei schimburi!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Decizia Comisiei Europene de a exclude cheltuielile de apărare din calculul deficitului bugetar a fost una susținută activ de România încă de la începutul războiului din Ucraina. Planul prevede, de asemenea, crearea unui instrument european de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru susținerea investițiilor în industria de apărare și sprijinirea capitalului privat.

Potrivit premierului, acest fond ar putea facilita deschiderea de noi unități de producție în România, consolidând astfel sectorul național al industriei de apărare. “Europa înțelege urgența majorării cheltuielilor de apărare, scoțând aceste sume din calculul deficitului bugetar. Este exact ce susține România de la începutul conflictului din Ucraina”, a subliniat Ciolacu.

Prin această decizie, România va putea dezvolta capacitatea de producție a armamentului, angajând mai mulți specialiști și permitând fabricilor să lucreze în trei schimburi, conform declarațiilor premierului. Ciolacu a evidențiat importanța asigurării unor comenzi constante pentru industria națională, astfel încât banii investiți să rămână în țară, sprijinind economia și securitatea națională.

“Nu vom accepta ca fondurile să fie redirecționate către companii din alte țări, ci trebuie să fie utilizate pentru a sprijini industria de apărare românească”, a precizat premierul.

În cadrul declarațiilor sale, Ciolacu a reiterat poziția României privind eventuala trimitere a trupelor românești în Ucraina, subliniind că acest scenariu nu este luat în considerare de Guvern.

“Așadar, rămânem pe coordonatele de până acum: da pentru majorarea cheltuielilor de apărare, nu pentru trimiterea de trupe românești în Ucraina”, a transmis Marcel Ciolacu.

Poziția premierului reflectă strategia generală a României, care urmărește consolidarea securității naționale prin investiții în infrastructura de apărare și modernizarea armatei, dar fără implicare directă în conflictul ruso-ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365