Guvernul a aprobat reducerea a 1.814 posturi ocupate de funcționari publici și personal contractual, reprezentând 13,5% din total, a anunțat joi Ștefan Radu Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului. De asemenea, 12 funcții de conducere vor fi desființate, ceea ce echivalează cu o scădere de 11,5%.
Decizia vine în contextul unei reforme administrative menite să eficientizeze activitatea instituțiilor aflate sub coordonarea premierului, precum Cancelaria prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului și alte autorități subordonate.
„Am început un proces de analiză și consultare cu instituțiile implicate, pentru a identifica posturile care pot fi eliminate. În urma acestei evaluări, am ajuns la un total de 1.814 funcții care vor fi reduse. În plus, numărul funcțiilor de conducere va fi diminuat prin reorganizarea compartimentelor interne”, a declarat Oprea la finalul ședinței de guvern.
Reorganizarea instituțiilor va necesita modificări ale organigramelor, iar pentru anumite structuri, precum cele cu aviz CSAT, procesul va dura până la 60 de zile. Implementarea măsurilor va fi realizată prin hotărâri de guvern și printr-o ordonanță de urgență pentru reformarea administrației publice și reducerea cheltuielilor.
Printre criteriile avute în vedere pentru reducerea posturilor se numără: eliminarea locurilor vacante, încetarea activității pentru angajații care cumulează pensie și salariu, în conformitate cu decizia ICCJ șiliberarea posturilor ocupate de persoane cu sancțiuni disciplinare.
„Reducând numărul organigramei, în anumite compartimente nu vor mai exista servicii, ceea ce înseamnă și eliminarea unor funcții de șef serviciu. Ne dorim o administrație mai suplă, dar capabilă să răspundă rapid nevoilor cetățenilor și mediului de afaceri”, a explicat Oprea.
În cadrul reformei, autoritățile vor decide individual asupra reducerilor de personal. Spre exemplu, la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), aproximativ 500 de posturi ar fi eligibile pentru eliminare, însă pentru a menține funcționalitatea instituției, reducerea va fi de doar 100 de locuri.
De asemenea, la Directoratul pentru Securitate Cibernetică, reorganizarea necesită o modificare legislativă cu acordul CSAT, ceea ce va întârzia procesul.
Guvernul pregătește și criterii pentru gestionarea locurilor vacante în viitor, astfel încât reducerea să fie sustenabilă și să nu afecteze activitatea instituțiilor-cheie.
„Sigur, acest efort va trebui să continue la nivelul administrației publice, atât centrale, cât și locale. Ne dorim o administrație eficientă, care să răspundă rapid cerințelor societății”, a precizat Oprea.