Pompierii intervin în peste 20 de localități, sprijiniți de aeronave MAI și MApN.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că peste 500 de hectare de vegetație și fond forestier au fost afectate de incendii puternice în șase județe din țară. Flăcările s-au extins rapid din cauza vântului și a terenului uscat, iar echipele de intervenție luptă pentru a limita propagarea acestora.
Pompierii militari, alături de angajați ai ocoalelor silvice și echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU), au fost mobilizați în Hunedoara, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Mehedinți, Vâlcea și Alba.
Forțele de intervenție utilizează autospeciale de stingere și autospeciale de primă intervenție și comandă, însă din cauza terenului accidentat și a suprafețelor extinse afectate, se acționează și din aer, cu sprijinul aeronavelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MApN).
„Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, în județul Hunedoara, intervenția se realizează și din aer, cu o aeronavă Black Hawk, aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI. De asemenea, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN a acționat în sprijinul forțelor de intervenție, pentru stingerea incendiilor de pădure din județul Caraș-Severin”, a transmis IGSU.
Lupta cu flăcările este dificilă, deoarece incendiile se manifestă în zone greu accesibile, iar vântul puternic îngreunează eforturile pompierilor.
„Misiunea forțelor de intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza zonelor greu accesibile. În multe dintre cazuri, incendiile s-au extins rapid, iar echipele din teren fac eforturi uriașe pentru a limita pagubele”, precizează IGSU.
Pompierii avertizează că răspândirea incendiilor poate pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și locuințele aflate în apropierea zonelor afectate.
Deși nu au fost încă stabilite cauzele exacte ale tuturor incendiilor, autoritățile susțin că cele mai multe astfel de focare sunt provocate de oameni care incendiază ilegal vegetația uscată.
„Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem apel la responsabilitate și reamintim populației faptul că cetățenii au obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate”, avertizează IGSU.
Cei care încalcă legea și aprind focuri pentru curățarea terenurilor riscă amenzi usturătoare, conform prevederilor legale: pentru persoane fizice, amenzile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei. Pentru persoane juridice, sancțiunile pot ajunge la 50.000 lei 100.000 lei.
„Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează drastic”, subliniază IGSU.
Echipele de intervenție continuă să lupte cu flăcările, iar aeronavele MAI și MApN vor rămâne în teren până când incendiile vor fi lichidate.
Autoritățile fac apel la populație să nu mai aprindă focuri necontrolate și să sesizeze orice incendiu la 112 pentru a evita extinderea flăcărilor și pagubele ireversibile asupra mediului.
Foto credit: Freepik.com