Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat marți că nu există nicio presiune externă asupra autorităților române în cazul fraților Andrew și Tristan Tate, în ciuda informațiilor apărute în spațiul public privind posibile intervenții ale autorităților americane pentru eliberarea acestora.
„Ministerul Justiției nu are cunoștință de niciun fel de presiune, niciun fel de solicitare oficială primită de la autoritățile americane cu privire la acești inculpați”, a declarat Marinescu, conform news.ro.
Ministrul Justiției a subliniat că măsurile luate împotriva fraților Tate sunt decizii exclusive ale procurorului de caz, iar orice modificare a acestora trebuie să respecte cadrul legal.
„Este responsabilitatea și aprecierea procurorului de caz dacă măsura dispusă este în limitele procedurale ale legalității. Explicații suplimentare pot fi acordate doar de către organele judiciare competente”, a precizat Marinescu.
Acesta a mai menționat că cererea fraților Tate de revocare completă a controlului judiciar a fost respinsă de DIICOT, fiind aprobată doar o modificare a limitelor teritoriale impuse acestora. Potrivit ministrului, astfel de ajustări sunt uzuale în anchete și nu reprezintă o excepție.
„Nu pot să comentez asupra conținutului măsurii și oportunității sale, pentru că această chestiune este cunoscută doar de procurorul de caz”, a adăugat Marinescu.
În ceea ce privește plecarea din țară a fraților Tate, Andrew Tate a declarat într-un interviu că va respecta termenii impuși de autoritățile române. „Trebuie să mă întorc în martie. O spun să fie clar. Mă întorc. Respect termenii. Nu fug de nimic. Nu sunt fricos”, a afirmat acesta.
Ministrul Justiției a reiterat că instituțiile statului vor monitoriza respectarea controlului judiciar și nu vor tolera nicio încălcare a acestuia.
„Vă asigur că, dacă se va încălca controlul judiciar de către aceste persoane, justiția din România va avea toate resursele necesare pentru a reacționa în consecință”, a declarat Marinescu.
Acesta a adăugat că autoritățile române nu vor tolera ca magistrații să fie ultragiați sau presați în exercitarea atribuțiilor lor. „Dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci persoanele care ultragiază magistrații trebuie să răspundă în fața legii”, a punctat oficialul.
Foto credit: Facebook/ Radu Marinescu