Peste 2.500 de voluntari, elevi și profesori, angajați din companii, instituții și ONG-uri, mulți însoțiți de familii, s-au adunat, sâmbătă dimineață, la marginea satului bihorean Leș, unde au sădit, pe un teren degradat, 25.000 de puieti, potrivit Bihoreanul.
Acțiunea voluntară a început de dimineață. Pe un teren de 5,1 hectare au fost trase sute de linii, iar voluntarii, „înarmați” cu hârlețe, au săpat gropi și au plantat puieți de stejar, cer și frasin.
Angajați ai Direcției Silvice Bihor le-au explicat și cum se sădesc puieții, astfel încât să prindă rădăcini.
Majoritatea participanților au fost elevi din 10 școli bihorene și angajați din 35 de companii locale, care și-au adus la muncă și soții, soțiile și copiii. Lor li s-au alăturat angajați din 15 instituții locale – politie, pompieri – și voluntarii strânși de 10 asociații.
„Sunt undeva la 2.275 de voluntari înscriși și prezenți și câteva sute care au venit neanunțați”, a explicat Ionuț Coman, inițiatorul proiectului #unOMunPOMoŢARĂ…#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca.
Fiecare grup de voluntari a primit în răspundere o parcelă, unde au sădit puieții. Printre cei mai harnici s-au dovedit cei peste o sută de pompieri bihoreni înscriși la acțiune, care au sădit rapid copacii în parcela lor, iar apoi au dat o mână de ajutor și altor voluntari.
Organizatorii le-au oferit gratuit voluntarilor nu doar mănuși, hârlețe și puieți de copaci, ci și gustări de fructe, sendvișuri, iar la final mâncăruri tradiționale: slănină, cârnați, ceapă și câte o farfurie de bogracs. Apoi voluntarii s-au odihnit ori au jucat jocuri cu mingi. Pentru copii, organizatorii au dus tobogane gonflabile, animatori care i-au pictat pe fețe și un clovn, în timp ce adulții au putut savura, tot gratuit, bere și cafea oferite de partenerii evenimentului.
Surpriza cea mare a fost însă concertul formatiei Directia care a cântat pentru voluntarii care au dat dovadă de anduranță și au rezistat până la finalul acțiunii de plantare.
Printre piesele cântate s-a numărat și „Îți mulțumesc”, solistul Cristi Enache spunându-le voluntarilor că le mulțumește pentru ce au făcut.
Numele acțiunii din acest an „O pădure de la zero”, este sugestiv, pentru că terenul pe care au muncit sâmbătă voluntarii era ceea ce specialiștii denumesc un teren degradat, adică un loc nefolosit și care nici nu poate servi altui scop. Peste ani, va deveni o pădure, organizatorii acțiunii asumându-și și să facă an de an lucrările necesare pentru dezvoltarea puieților.