Obezitatea ar putea deveni principala cauză de cancer în următorii zece ani.

Date:

Distribuie

Specialiștii din domeniul sănătății atrag atenția că obezitatea riscă să devină principala cauză de cancer, depășind fumatul, și subliniază necesitatea unor măsuri urgente de prevenție și tratament. În România, peste jumătate din populația adultă și aproape jumătate dintre copii au probleme legate de greutate. Până în 2035, aproape jumătate dintre copiii din Europa vor fi supraponderali sau obezi.

Obezitatea este o boală cronică, nu doar o problemă de greutate, și este asociată cu peste 200 de complicații, inclusiv diabet zaharat, boli cardiovasculare și cel puțin 13 tipuri de cancer. 

Medicii avertizează că, în lipsa unor măsuri eficiente, numărul cazurilor de obezitate va crește dramatic, afectând în special generațiile tinere.

Prin campanii de conștientizare, discuții live și inițiative de prevenție, experții doresc să atragă atenția asupra necesității unor politici publice eficiente, care să includă educație pentru sănătate, creșterea numărului de ore de sport în școli, acces la nutriționiști și psihologi pentru persoanele afectate.

Potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, obezitatea crește riscul de apariție a cancerului de esofag, pancreas, colon, sân, endometru, rinichi, tiroidă, ficat și vezică biliară. La nivel global, între 4 și 8% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt atribuite direct obezității.

„Obezitatea este o boală cronică complexă și nu trebuie văzută doar ca o consecință a stilului de viață. Ea este o poartă deschisă către bolile netransmisibile, inclusiv cancerul. Este esențial ca pacienții să beneficieze de tratament adecvat și ca autoritățile să înțeleagă că orice întârziere costă vieți”, a declarat Lorenzo Radu, reprezentant al Asociației Împreună Împotriva Obezității.

Statisticile nu sunt încurajatoare. În România și în Europa 66% dintre adulții din Europa sunt supraponderali sau obezi, iar fără măsuri eficiente, procentul va crește la 77% în următorii 10 ani.

În România, numărul persoanelor cu obezitate crește anual cu 3,1%, iar problema afectează tot mai mulți copii și adolescenți.

Specialiștii subliniază că prevenția este esențială, iar politicile publice trebuie să includă: educație nutrițională în școli, pentru ca elevii să învețe obiceiuri alimentare sănătoase, creșterea numărului de ore de sport, inclusiv în licee, pentru a încuraja activitatea fizică, acces gratuit la nutriționiști și psihologi, deoarece obezitatea este adesea asociată cu stigmatizare și probleme emoționale și campanii de conștientizare, pentru a informa populația despre riscurile obezității și metodele de prevenție.

„Obezitatea nu trebuie ignorată! Este o problemă de sănătate publică ce afectează din ce în ce mai multe persoane și depășește ca prevalență bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Avem nevoie urgentă de măsuri eficiente!”, a declarat dr. Cristina Bica, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

De asemenea, Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a subliniat importanța investițiilor în prevenție:

„Autoritățile trebuie să intervină rapid prin măsuri care să încurajeze un stil de viață sănătos. Fiecare întârziere costă vieți și duce la creșterea numărului de pacienți cu afecțiuni grave.”

Obezitatea are și implicații serioase asupra sănătății endocrine, fiind asociată cu diabetul, sindromul Cushing, hipotiroidismul, sindromul ovarian polichistic și alte tulburări hormonale.

„Pacienții cu boli endocrine care trăiesc cu obezitate au nevoie de îngrijire multidisciplinară, de la endocrinologi și cardiologi la nutriționiști și psihologi. Este esențial ca acești pacienți să beneficieze de sprijin, nu de stigmatizare”, a precizat Adriana Turea, președinta Asociației Pacienților cu Boli Endocrine ENDO Pacienți. Turea atrage atenția asupra impactului emoțional devastator al stigmatizării, care poate duce la izolare socială și agravarea problemei de greutate.„STOP stigmatizării! Persoanele cu obezitate au nevoie de empatie și sprijin pentru a putea face schimbări în stilul lor de viață”, a adăugat Adriana Turea.

În România, această inițiativă este susținută de Asociația Împreună Împotriva Obezității, APAH-RO și ENDO Pacienți, cu sprijinul Coaliției Europene pentru Persoanele care Trăiesc cu Obezitate (ECPO).

.

Concluzie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365