Oradea: Program gratuit de sterilizare a câinilor comunitari

Date:

Distribuie

Primăria Oradea a demarat un program de sterilizare gratuită a 800 de câini de rasă comună, cu scopul de a reduce numărul de animale abandonate și riscurile pentru sănătatea publică. Campania va dura un an și se desfășoară în colaborare cu cabinetul veterinar SC Physiovet SRL, situat pe strada Horea nr. 67, Oradea.

Potrivit consilierului Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Stejeran, proiectul a fost realizat în urma unei achiziții publice, iar contractul semnat cu SC Physiovet SRL are o valoare de 440.000 lei (fără TVA). Sterilizările vor fi efectuate de trei medici veterinari Patricia Rațiu, Roxana Săutiuț și Andreea Ardeleanu care dețin singura clinică veterinară din județ specializată și în fizioterapie pentru animale.

Pentru a beneficia de sterilizare gratuită, proprietarii trebuie să depună o cerere în scris către Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea, menționând numele, prenumele, adresa, numărul de câini deținuți și un număr de telefon pentru contact.

Solicitările pot fi transmise prin e-mail, prin poștă sau direct la ghișeul primăriei.

Ulterior, primăria transmite solicitările către cabinetul veterinar, care contactează proprietarii pentru programare. Deținătorii de câini trebuie să se prezinte la cabinet în ziua stabilită, având asupra lor cartea de identitate și copia cererii depuse la primărie.

Dr. Roxana Săutiuț, unul dintre medicii implicați, subliniază că sterilizarea este o procedură de rutină, cu riscuri minime și beneficii majore. La femele, se reduce cu 80% riscul de tumori mamare dacă operația este realizată timpuriu iar la masculi, scade riscul de tumori testiculare, hiperplazie prostatică și agresivitate.
  
Studiile arată că animalele sterilizate trăiesc, în medie, cu 20% mai mult șiprevine înmulțirea necontrolată, abandonul și agresivitatea teritorială.

Intervenția se realizează sub anestezie generală injectabilă și durează circa 20 de minute la masculi și 40 de minute la femele. Medicii recomandă analize opționale de sânge pentru siguranța animalului, costul acestora fiind 150 de lei, sumă suportată de proprietari.

“Sterilizarea este obligatorie pentru câinii de rasă comună. Nu poți ieși în spațiile publice cu un câine nesterilizat, nemicrocipat și nevaccinat. Aceasta este legea și trebuie respectată”, a declarat Mircea Stejeran.

Potrivit OUG nr. 155/2001, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție, sancționată cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În municipiul Oradea, conform estimărilor Direcției Sanitar-Veterinare Bihor, există aproximativ 10.000 de câini cu stăpân, dintre care 2.500 nu sunt sterilizați. Prin programul actual, primăria va acoperi 800 de sterilizări, însă, în funcție de cereri, proiectul ar putea fi extins.

După sterilizare, animalele sunt supravegheate până la trezirea completă din anestezie, apoi sunt redate stăpânului în aceeași zi. Specialiștii recomandă ca sterilizarea să fie realizată începând cu vârsta de 7-8 luni la câinii de talie mică și de la un an la cei de talie mare.

Costul unei astfel de intervenții, în afara programului Primăriei Oradea, variază între 400 și 650 de lei, în funcție de greutatea animalului.

“Este un proiect de care toți proprietarii de câini din Oradea ar trebui să profite. Sterilizarea nu doar că ajută la reducerea numărului de câini fără stăpân, dar și la menținerea sănătății animalului și a comunității”, a declarat dr. Patricia Rațiu, informează agerpres.ro

Foto credit: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365