Palatul Cotroceni se deschide publicului – Istorie și emoție, în fiecare weekend

Date:

Distribuie

Palatul Cotroceni își deschide porțile în fiecare weekend. Vizitatorii sunt invitați să descopere istoria și grădinile.

Președintele interimar Ilie Bolojan a decis ca Palatul Cotroceni va fi deschis publicului în fiecare weekend.


„Este un semn de respect față de cetățeni și o invitație la istorie”, a spus Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă ținute chiar în curtea interioară a Palatului.
Decizia a fost primită cu entuziasm, mai ales de cei pasionați de arhitectură, istorie și simboluri ale statului.

Ce înseamnă „Porți Deschise”?

E mai mult decât o simplă vizită. Cetățenii pot intrat în grădina Palatului Cotroceni, pot admira curțile interioare și pot păși în încăperile cândva rezervate doar demnitarilor.

Biserica Palatului, Platoul de Ceremonii și clădirile istorice sunt parte din traseu. Atmosfera este calmă, iar ghizii sunt pregătiți să răspundă cu zâmbetul pe buze celor curioși.

Unde este situat Palatul Cotroceni?

Palatul Cotroceni se află în inima Bucureștiului, în Sectorul 6, la câțiva pași de Grădina Botanică. Complexul se transformă, în fiecare weekend, într-un loc de întâlnire între trecut și prezent, unde familia, cultura și curiozitatea se împletesc.

Când poți merge?

În fiecare vineri, sâmbătă și duminică. Accesul se face prin Poarta Principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, iar ieșirea este ghidată spre Bulevardul Geniului.
Nu este nevoie de programare doar de răbdare, mai ales în weekendurile însorite.

Cum decurge vizita?

Traseul este gândit pentru a impresiona. Începe cu Platoul de Ceremonii, continuă prin grădina de pe latura nordică și se desfășoară prin curțile și holurile pline de ecou ale Palatului.
Sălile de recepție, Camera Oglinzilor, biroul istoric – toate sunt deschise publicului.

„România are nevoie de deschidere, iar instituțiile trebuie să se reconecteze cu oamenii”, a explicat Ilie Bolojan, informează Administrația Prezidențială.
Ideea nu este doar simbolică, ci și educativă.
Să pășești într-un palat prezidențial, să simți lemnul vechi al parchetului, să vezi tapiseriile și candelabrele toate acestea spun povestea unui stat european modern, cu rădăcini adânci.

Un pic de istorie despre Palat

Palatul Cotroceni a fost ridicat pe locul unei mănăstiri ctitorite de Șerban Cantacuzino. Actualul edificiu datează de la finalul secolului al XIX-lea, fiind proiectat de arhitectul francez Paul Gottereau, la cererea regelui Carol I.
A fost loc de odihnă regal, sediu de conducere în perioada comunistă și, în prezent, casa Administrației Prezidențiale. Puțini știu că în anii ’80 clădirea a fost parțial modificată, însă după 1989 a revenit la gloria de altădată.

Cum ajungi la Cotroceni?

Simplu și rapid. Metrou: Stația Eroilor (10 minute de mers pe jos). Tramvai: Linia 41 (stația Cotroceni)  Autobuz: Liniile 104, 123, 136 și 601 sau mașină personală. Acces dinspre Bulevardul Geniului (atenție, locuri de parcare limitate). Zona este liniștită, iar vizitatorii cu dizabilități au acces facilitat în spațiile principale.

Un weekend special: Ziua Poliției Române

Weekendul acesta, Palatul Cotroceni găzduiește și un eveniment special: aniversarea a 203 ani de la înființarea Poliției Române.
Copiii se bucură de demonstrații, ateliere interactive și standuri de informare. Uniformele albastre contrastează elegant cu verdele grădinii și zidurile istorice.

Informații utile: Muzeul Național Cotroceni: www.muzeulcotroceni.ro   

Foto credit: Muzeul Cotroceni.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365