Primul recensământ al animalelor de companie scoate la lumină realitatea din curți și de pe străzi.
Peste 230.000 de câini și aproape 200.000 de pisici trăiesc în județul Ilfov. Dintre aceștia, aproape 95.000 de câini nu sunt sterilizați. Sunt datele oficiale ale primului recensământ al animalelor de companie realizat vreodată în România.
Recensământul s-a desfășurat între 31 octombrie și 2 noiembrie 2024, în 14 localități ilfovene. A fost organizat de Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția pentru Protecția Animalelor, în parteneriat cu Humane World for Animals.
„Până acum nu am avut statistici clare privind populația de câini și pisici. Acum avem o imagine reală, care ne arată unde suntem și, mai ales, cât mai avem de făcut”, a explicat Hilde Tudora, directorul Protecției Animalelor Ilfov.
În județ, aproape două treimi dintre gospodării dețin câini, iar mai mult de o treime pisici. Pe străzile din Ilfov, se estimează că trăiesc 1,7 câini pe kilometru.
Echipe de câte doi oameni au mers din poartă în poartă în localitățile Nuci, Snagov, Periș, Balotești, Buftea, Chiajna, Clinceni, Bragadiru, Dărăști, Vidra, Popești-Leordeni, Găneasa, Ștefănești și Petrăchioaia.
Au completat chestionare cu 28 de întrebări și au folosit o aplicație specială pentru înregistrarea câinilor de pe străzi. Datele au fost analizate de experți internaționali și coordonate de dr. Amit Chaudhari, director de programe Humane World for Animals.
Ce arată cifrele?
• 231.420 de câini în total
• 94.814 dintre ei sunt nesterilizați
• 198.921 de pisici
• 1,7 câini fără stăpân/km
• peste 60% dintre deținători nu ar renunța la animalele lor
„Vom continua programele de sterilizări gratuite. Numărul mare de câini nesterilizați ne arată că problema poate fi controlată doar cu măsuri constante și bine țintite”, a transmis Hilde Tudora.
Parteneriatul dintre CJ Ilfov și Humane World For Animals merge mai departe. Un nou proiect comun vizează oferirea de servicii veterinare gratuite în zonele defavorizate, atât pentru animalele cu stăpân, cât și pentru cele fără.
„Schimbarea reală vine din sprijin, nu din pedeapsă. Asistența veterinară, educația și încrederea între oameni și autorități sunt cheia pentru a reduce numărul animalelor abandonate și a proteja vieți”, a conchis Andreea Roseti, directorul Humane World for Animals România.
Foto credit: CJ Ilfov