Mii de oameni au ieșit în stradă în Macedonia de Nord pentru a cere dreptate după incendiul tragic din clubul Pulse din Kocani, care a ucis 59 de persoane și a rănit peste 150. Manifestațiile au fost organizate luni, pe fondul acuzațiilor de corupție sistemică în acordarea licențelor pentru localuri.
Protestatari din întreaga țară s-au mobilizat în Kocani și în capitala Skopje pentru a denunța neregulile care ar fi favorizat producerea tragediei. Printre aceștia s-au aflat rude ale victimelor, supraviețuitori și cetățeni indignați de modul în care sunt gestionate normele de siguranță publică.
Un incendiu devastator a izbucnit duminică, la ora 03:00 (02:00 GMT), în clubul de noapte Pulse din Kocani, un oraș cu aproximativ 25.000 de locuitori. Flăcările s-au răspândit rapid după ce acoperișul clădirii a fost aprins de artificii folosite în timpul unui concert de hip-hop. Singura ușă funcțională a clubului a fost blocată de aglomerația de oameni care încercau să iasă.
Conform bilanțului provizoriu, 59 de persoane au murit, iar peste 150 au fost rănite. În prezent, 52 de pacienți sunt tratați în spitale din Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, iar alți răniți urmează să fie transferați în Croația și România.
Incendiul s-a produs în clubul Pulse din Kocani, un oraș aflat la 80 km est de Skopje, iar protestele principale au avut loc în Piața Centrală din Kocani și în capitala Skopje.
Tragedia a avut loc duminică, în primele ore ale dimineții, iar protestele au început luni, la o zi după incident.
Potrivit autorităților, artificiile utilizate în timpul concertului au aprins acoperișul clubului, declanșând o panică generalizată. Oamenii s-au îmbulzit spre singura ieșire funcțională, în timp ce flăcările s-au extins rapid în interior.
Procurorul general Ljupco Kocevski a declarat că clubul avea o ieșire de urgență, însă aceasta era încuiată în timpul concertului. „Clădirea nu avea două uși pentru ieșire, ci doar o ușă metalică improvizată în spate, care era încuiată și nu avea mâner pe interior”, a explicat Kocevski.
Oamenii acuză corupția sistemică din Macedonia de Nord, despre care spun că a permis funcționarea ilegală a clubului Pulse, fără măsuri adecvate de siguranță. Premierul Hristijan Mickoski a recunoscut că licența clubului a fost emisă ilegal de Ministerul Economiei și a promis că toți cei vinovați vor fi aduși în fața justiției.
„Vreau să fie trimiși la închisoare toți cei care au contribuit la funcționarea acestui club. Avem nevoie de schimbare, pentru că aceasta este o țară coruptă”, a spus Jovan (16 ani), unul dintre protestatari, care și-a pierdut un prieten în incendiu.
La proteste, oamenii au afișat pancarte cu mesaje precum „Nu murim din accidente, murim din cauza corupției” și „Orice este legal aici dacă ai relații”.
Ancheta și măsurile luate
Autoritățile au arestat aproximativ 20 de persoane, inclusiv managerul clubului Pulse și mai mulți oficiali guvernamentali. De asemenea, fostul ministru al economiei, Kreshnik Bekteshi, a fost interogat de poliție.
Între timp, medici specialiști din Serbia, Cehia și Israel au fost trimiși în Macedonia de Nord pentru a ajuta la tratarea victimelor.
UE și statele vecine sprijină salvarea răniților
Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost activat pentru evacuarea pacienților în stare gravă. România, alături de Croația, Grecia, Slovenia, Suedia, Lituania, Ungaria, Luxemburg și Norvegia, a răspuns solicitării de ajutor, transportând victime în spitale din alte țări, informează Agerpres.ro
Foto credit: Freepik.com
Concluzie