Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump vor avea marți o conversație telefonică pentru a analiza propunerea unui armistițiu de 30 de zile în Ucraina, a confirmat Kremlinul. Discuția vine pe fondul negocierilor privind încetarea focului și a tensiunilor dintre cele două puteri.
Convorbirea îi va avea ca protagoniști pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele SUA, Donald Trump. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică.
Cei doi lideri vor discuta despre propunerea unui armistițiu de 30 de zile în Ucraina, un plan deja acceptat de Kiev. Rusia și-a exprimat deschiderea pentru această variantă, dar a ridicat semne de întrebare cu privire la aplicarea sa.
Convorbirea telefonică va avea loc între Moscova și Washington, în contextul negocierilor diplomatice internaționale privind războiul din Ucraina.
Discuția este programată pentru marți, 18 martie, conform declarației făcute de Trump duminică și confirmată luni de Kremlin.
Putin și Trump vor analiza viabilitatea unui armistițiu și obstacolele sale. „Rusia sprijină încetarea focului, dar există multe probleme în aplicarea și verificarea acesteia. Trebuie să ne asigurăm că Kievul nu va folosi acest răgaz pentru a se regrupa și reînarma”, a declarat Putin.
De cealaltă parte, Trump s-a arătat optimist: „Cred că va fi de acord. Chiar cred acest lucru. Dacă nu acceptă, ar fi o veste proastă pentru lume, pentru că mulți oameni mor”.
Un alt subiect sensibil pe agenda discuțiilor este soarta trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk. Trump i-a cerut lui Putin „să aibă milă” de soldații ucraineni care rezistă în zonă. „Le vom cruța viețile dacă depun armele și se predau”, a fost răspunsul liderului rus, care îi consideră însă „teroriști”.
Convorbirea are loc în contextul eforturilor internaționale de a găsi o soluție diplomatică la războiul din Ucraina. Prima discuție dintre Trump și Putin pe această temă a avut loc pe 12 februarie, când cei doi lideri au convenit să demareze negocieri.
Separat, Kremlinul a comentat și decizia administrației Trump de a opri finanțarea Radio Free Europe/Radio Liberty și Voice of America. „Este o decizie internă a SUA care nu privește Rusia”, a declarat Peskov, precizând că aceste instituții media au fost deja desemnate drept „organizații indezirabile” în Rusia, informează Agerpres.ro
Foto credit: Facebook/ Donald Trump