Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a finalizat și transmis Departamentului de Stat al SUA analiza privind fenomenul traficului de persoane în România pentru anul 2024. Documentul, elaborat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, face parte din Trafficking in Persons Report (TIP Report), un raport anual care evaluează măsurile luate la nivel global pentru combaterea acestui flagel, informează ANITP.
Conform datelor transmise, numărul victimelor identificate în România a crescut cu 35% față de anul anterior, ajungând la 610 cazuri de exploatare sub diverse forme.
Factorii care au contribuit la această creștere includ: revizuirea și implementarea îmbunătățită a Mecanismului Național de Identificare și Referire (MNIR), creșterea gradului de identificare proactivă a victimelor, elaborarea unor ghiduri practice pentru practicieni, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și actualizarea bazei de date SIMEV, pentru îmbunătățirea înregistrării cazurilor de trafic șixploatarea sexuală, inclusiv pornografia infantilă, continuă să fie principala formă de trafic, reprezentând 75% dintre victimele identificate.
Pentru a combate mai eficient acest fenomen, România a adoptat în 2024 o serie de modificări legislative importante: pedepsele pentru traficul de persoane au fost majorate la 5-12 ani de închisoare, iar în caz de recidivă pot ajunge la 7-15 ani, circumstanțele agravante ale proxenetismului au fost integrate în infracțiunile de trafic de persoane și minori și articolul 210 din Codul Penal a fost modificat, astfel încât determinarea la practicarea prostituției este pedepsită similar traficului de persoane.
Pe parcursul anului 2024, autoritățile au urmărit penal 796 de persoane, dintre care 313 au fost trimise în judecată, iar 152 au fost condamnate.
România a adoptat în 2024 Strategia Națională Împotriva Traficului de Persoane 2024-2028 și Planul de Acțiune 2024-2026, structurate pe patru piloni esențiali: Prevenire, Pedepsire, Protecție și Parteneriat.
Pentru a crește eficiența instituțiilor implicate, ANITP a organizat: 175 sesiuni de instruire pentru peste 6.800 de persoane care lucrează în domenii esențiale, 128 proiecte educaționale și 26 campanii naționale de conștientizare, sensibilizând peste 316.000 de persoane asupra riscurilor traficului de persoane.
Raportul transmis Departamentului de Stat al SUA reflectă progresele semnificative realizate de România în lupta împotriva traficului de persoane. Creșterea numărului de victime identificate, măsurile legislative mai stricte și strategia națională clar definită demonstrează angajamentul autorităților de a combate acest fenomen și de a proteja victimele.