Tensiuni în Serbia: Serbia, Belgrad, protest masiv la împotriva corupției și regimului Vučić

Date:

Distribuie

Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în capitala Serbiei pentru a protesta împotriva corupției și a regimului președintelui Aleksandar Vučić, într-o mișcare care a luat amploare în ultimele luni și care pune o presiune asupra guvernului.

Protestele sunt conduse de un val de nemulțumire populară, având ca nucleu studenți și activiști civici. Politicieni din opoziție, inclusiv Dragan Djilas, liderul Partidului Libertate și Justiție, și-au exprimat sprijinul, însă mișcarea rămâne descentralizată, informează The Guardians.

Manifestația, descrisă de organizatori drept „o luptă pentru justiție și stat de drept”, este cel mai amplu protest anti-guvernamental din ultimii ani.

Participanții cer demisia oficialilor implicați în acte de corupție și o anchetă transparentă asupra prăbușirii acoperișului unei gări din Novi Sad, tragedie care a ucis 14 oameni și a declanșat revolta populară.

Protestele au loc în centrul Belgradului, cu punctul principal de adunare în fața Palatului Prezidențial și în Pionirski Park, unde susținătorii lui Vučić și-au instalat tabere pentru a contracara manifestația.

Mitingul de amploare a fost anunțat pentru sâmbătă, dar protestele au fost aproape zilnice încă din noiembrie anul trecut, escaladând treptat până la acest punct critic.

Demonstrațiile au fost, în mare parte, pașnice. Vučić a declarat public că forțele de ordine vor interveni în cazul oricărei tentative de destabilizare. „Dacă cineva crede că mă va forța să demisionez, se înșală amarnic. Nu mă vor înlătura decât dacă mă omoară”, a spus președintele.

Protestatarii acuză guvernul că tolerează corupția și subminează democrația. De asemenea, aceștia denunță influența crescândă a grupurilor ultranaționaliste, care au fost văzute alături de susținătorii președintelui. Djilas susține că „Vučić a mobilizat criminali, interlopi și foști membri ai Brigăzii Beretele Roșii pentru a intimida protestatarii.”

Observatorii internaționali privesc cu îngrijorare situația din Serbia, mai ales în contextul aspirațiilor țării de a adera la Uniunea Europeană. Un grup de europarlamentari a cerut Bruxelles-ului să nu mai finanțeze Belgradul fără garanții privind respectarea statului de drept.

Pe rețelele sociale, organizatorii spun că manifestațiile vor continua până când revendicările lor vor fi ascultate: „Nu este un final, este doar începutul schimbării.”

Foto credit: Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365