Descoperă top 10 alimente care întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu infecțiile. O dietă echilibrată sprijină sănătatea și vitalitatea.
De ce contează alimentația pentru imunitate
Un sistem imunitar puternic nu este un lux, ci o necesitate, mai ales în sezonul rece sau în perioadele cu risc crescut de infecții. Medicii nutriționiști subliniază că obiceiurile alimentare joacă un rol decisiv în apărarea organismului. Vitaminele, mineralele și antioxidanții prezenți în anumite alimente ajută la producerea de celule imune, reduc inflamația și susțin barierele naturale ale corpului
1. Citricele – surse de vitamina C
Portocalele, grepfrutul, mandarinele, lămâile și lime-ul sunt bogate în vitamina C, nutrient esențial pentru producerea globulelor albe, care luptă împotriva infecțiilor. Specialiștii recomandă consumul zilnic, deoarece organismul nu depozitează vitamina C (Harvard School of Public Health).
2. Usturoiul – antibiotic natural
Usturoiul este folosit de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale antimicrobiene. Alicina, compusul activ din usturoi, are rol în reducerea tensiunii arteriale și în stimularea celulelor imunitare (Healthline).
3. Ghimbirul – aliat împotriva inflamației
Ghimbirul reduce inflamația și calmează durerile de gât sau greața. Este bogat în gingerol, o substanță cu efect antioxidant și antiinflamator, care sprijină sistemul imunitar (NIH – National Institutes of Health).
4. Iaurtul – probiotic pentru flora intestinală
70% din imunitatea organismului este legată de sănătatea intestinului. Iaurtul natural, neîndulcit, conține probiotice care echilibrează flora intestinală și sprijină producerea de anticorpi (Harvard Health).
5. Spanacul – verdețuri cu antioxidanți
Spanacul este bogat în vitamina C, beta-caroten și antioxidanți care stimulează capacitatea organismului de a combate infecțiile. Beneficiile cresc atunci când este consumat ușor gătit sau în salate proaspete (Medical News Today).
6. Ardeiul gras roșu – mai multă vitamina C decât citricele
Mulți nu știu că ardeiul gras roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât portocalele. În plus, furnizează și beta-caroten, care ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor (Cleveland Clinic).
7. Broccoli – „superaliment” cu nutrienți complecși
Broccoli aduce un amestec valoros de vitamine A, C și E, fibre și antioxidanți. Nutriționiștii îl consideră unul dintre cele mai sănătoase legume, mai ales dacă este gătit la abur, pentru a-și păstra proprietățile (Johns Hopkins Medicine).