S-au împlinit trei ani de la cel mai tragic accident aviatic din istoria recentă a României. Pe 2 martie 2022, două aeronave militare un MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma – s-au prăbușit în județul Constanța, lăsând în urmă o durere de neșters în sufletele familiilor, colegilor și prietenilor celor opt militari care și-au pierdut viața.
Totul a început la ora 20:00, când avionul MiG-21 LanceR, pilotat de căpitanul Costinel Iosif Niță, a pierdut legătura cu turnul de control în timp ce executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Câteva minute mai târziu, aeronava dispărea de pe radar și se prăbușea într-o zonă nelocuită din apropierea localității Cogealac.
În încercarea disperată de a-l găsi și salva pe pilot, un elicopter IAR 330-Puma a fost trimis în misiune de căutare-salvare. La bordul lui se aflau șapte militari experimentați. Din nefericire, nici ei nu s-au mai întors. La ora 20:44, după doar 23 de minute de la decolare, elicopterul a dispărut de pe radar și s-a prăbușit, curmând viețile tuturor celor aflați la bord.
Printre cei opt militari care și-au pierdut viața se numără:
Căpitanul Costinel Iosif Niță (31 de ani) pilotul MiG-ului, un aviator cu peste 570 de ore de zbor, dedicat carierei sale în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă de la Baza 86 Aeriană Borcea.
Locotenent-comandorul Bogdan Florin (41 de ani) pilotul elicopterului IAR 330-Puma, cu peste 1.500 de ore de zbor, tată a trei copii.
Locotenentul Pătrașcu Sorin (27 de ani) copilot, cu 500 de ore de zbor, angajat din 2016.
Maistrul militar Banu Gelu (53 de ani) un veteran al aviației, cu peste 1.700 de ore de zbor, tată a doi copii.
Caporalul Lateș Cătălin (29 de ani) operator căutare-salvare, căsătorit și tată a doi copii.
Sergentul Marinescu Ionuț (44 de ani) personal medico-sanitar, căsătorit, tată a unui copil.
Maistrul militar cls I Carp Vlad (39 de ani) scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistrul militar cls II Bosoi Sergiu (37 de ani) scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
La trei ani de la tragedie, ancheta deschisă de Parchetul Militar încă încearcă să facă lumină asupra cauzelor care au dus la acest dublu accident.
Procurorii investighează infracțiunile de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar cercetările continuă sub coordonarea Statului Major al Forțelor Aeriene.
În zilele de 5 și 6 martie 2022, colegii, prietenii și familiile îndurerate s-au adunat pentru a-și lua rămas-bun. Ceremoniile militare și religioase au avut loc la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, județul Argeș. Șase dintre militarii căzuți au fost înmormântați cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Constanța, informează ziua de Constanța.ro