Top 10 alimente care întăresc imunitatea

Date:

Distribuie

Descoperă top 10 alimente care întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu infecțiile. O dietă echilibrată sprijină sănătatea și vitalitatea.

De ce contează alimentația pentru imunitate

Un sistem imunitar puternic nu este un lux, ci o necesitate, mai ales în sezonul rece sau în perioadele cu risc crescut de infecții. Medicii nutriționiști subliniază că obiceiurile alimentare joacă un rol decisiv în apărarea organismului. Vitaminele, mineralele și antioxidanții prezenți în anumite alimente ajută la producerea de celule imune, reduc inflamația și susțin barierele naturale ale corpului

Mayo Clinic.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/10-great-health-foods/art-20546837

1. Citricele – surse de vitamina C

Portocalele, grepfrutul, mandarinele, lămâile și lime-ul sunt bogate în vitamina C, nutrient esențial pentru producerea globulelor albe, care luptă împotriva infecțiilor. Specialiștii recomandă consumul zilnic, deoarece organismul nu depozitează vitamina C (Harvard School of Public Health).

2. Usturoiul – antibiotic natural

Usturoiul este folosit de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale antimicrobiene. Alicina, compusul activ din usturoi, are rol în reducerea tensiunii arteriale și în stimularea celulelor imunitare (Healthline).

3. Ghimbirul – aliat împotriva inflamației

Ghimbirul reduce inflamația și calmează durerile de gât sau greața. Este bogat în gingerol, o substanță cu efect antioxidant și antiinflamator, care sprijină sistemul imunitar (NIH – National Institutes of Health).

4. Iaurtul – probiotic pentru flora intestinală

70% din imunitatea organismului este legată de sănătatea intestinului. Iaurtul natural, neîndulcit, conține probiotice care echilibrează flora intestinală și sprijină producerea de anticorpi (Harvard Health).

5. Spanacul – verdețuri cu antioxidanți

Spanacul este bogat în vitamina C, beta-caroten și antioxidanți care stimulează capacitatea organismului de a combate infecțiile. Beneficiile cresc atunci când este consumat ușor gătit sau în salate proaspete (Medical News Today).

6. Ardeiul gras roșu – mai multă vitamina C decât citricele

Mulți nu știu că ardeiul gras roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât portocalele. În plus, furnizează și beta-caroten, care ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor (Cleveland Clinic).

7. Broccoli – „superaliment” cu nutrienți complecși

Broccoli aduce un amestec valoros de vitamine A, C și E, fibre și antioxidanți. Nutriționiștii îl consideră unul dintre cele mai sănătoase legume, mai ales dacă este gătit la abur, pentru a-și păstra proprietățile (Johns Hopkins Medicine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Popular

Mai multe articole
BreakingNews365

VIDEO: „Finanțați incompetența, ignorați inteligența”. Profesorii ies în stradă împotriva Legii 141/2025

 Zeci de profesori și sindicaliști din întreaga țară au...

Bolojan: Rectificarea bugetară asigură plata salariilor și pensiilor până la sfârșitul anului

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că rectificarea bugetară va...

Câtă apă trebuie să bei zilnic în funcție de greutate. Ce spun specialiștii

Cantitatea de apă necesară zilnic diferă în funcție de...